Urhos tuotti Veikkojen juhlalehden toimituksellisen osuuden. Lehdessä on sivuja yhteensä 64. Projektista jäi hyvä fiilis sekä Veikkojen puheenjohtaja Jorma Harjulle, että Urhoksen Petri Harsuselle.
Lehden painos on 14 000 kappaletta. Lehti tulee jakeluun Kokkolan alueella viikolla 19. Lehden taitosta vastasi Fristylen Kaj Frilund. Urhos kiittää Kaitsua hyvästä yhteistyöstä. Kannen kuvat: 1) Kokkolan Veikkojen johtokunta 1920-luvun alussa Tyko Altian johdolla (Kokkolan Veikot, arkisto) 2) Naisten 4x800 metrin SE-joukkue vuodelta 2007: Saara Haanpää, Jenni Nikula, Minna ja Mari Järvenpää. (SUL) Alla päätoimittajan tervehdys lehden lukijoille JUUREVA KOKKOLAN VEIKOT Kokkola tunnetaan urheiluseuroistaan. Mikä on Kokkolan Veikkojen
merkitys Kokkolan urheiluhistoriassa? Tähän on nyt jo helpompi vastata seuran arkistoihin tutustuttuani. Veikkojen toiminnalla ja sen jäsenillä on ollut merkittävä vaikutus keskipohjalaisen urheilun kehitykseen sekä urheilupiirin johdossa että sen lajijaostoyhteistyön kautta. Monen erikoisseuran juuret ovat Veikoissa. Vähätellä ei sovi seuran merkitystä urheiluja liikuntatapahtumien järjestäjänä, olosuhteiden kehittäjänä sekä tasa-arvoisen liikunnan edistäjänä.
Juuri itsenäistynyt Suomi oli vauhdittanut ilmapiirillään urheiluseurojen ja muiden yhdistysten perustamista. Voimistelu ja urheiluseura Kokkolan Veikkojen perustaminen oli kaupungin silloisen suomenkielisen väestön identiteetille merkittävä virstan pylväs. Seuran vuoden 1924 jäsenluettelosta nousee esiin iso joukko myöhemmin merkittäviin asemiin kohonneita vaikuttajia kuten Kauno Kleemola, Tuomas Pohjanpalo, Heikki Huhtamäki, Oskari Niemi ja Heikki Sammallahti. Myös Jukka Uunilan urheilujohtajaura käynnistyi Veikkojen johtokunnasta vuonna 1945.
Mielenkiintoisia vaiheita sisältyy seuran omistamiin kiinteistöihin ja niiden vaikutuksiin urheilun paikallisiin toimintaedellytyksiin. Lista alkaa jo 30-luvulta: Ravintola Kilta, Länsipuiston kesäravintola, Vanha Veikkola, Urheilutalo ja Kälviän Veikkola. Urheilutalon rakentaminen nosti urheilun olosuhteet kerralla valtakunnalliselle huipulle. Veikkojen osuus Urheilutalon liikkeelle lähdössä oli merkittävä. Urheilutalon vaikutukset näkyivät nopeasti urheilumenestyksenä ja kilpailutoiminnan laajenemisena uusissa lajeissa.
Veikot on tarjonnut naisten urheilulle hyvät edellytykset useissa eri lajissa.
1950-luvulta alkaen seuran kirkkaimmat saavutukset yleisurheilussa ovatkin naisten hankkimia. Seuran väreissä kilpailleet rainosalot, koivusaaret, paavolaiset ja sundqvistit raivasivat tietä 90-luvun alusta alkaneelle naisjuoksijoiden esiinmarssille. Uusi vuosituhat alkoi lähes vuosikymmenen kestäneellä viestijuoksun dynastialla. Huipennuksena vuosi 2007, jolloin Veikkojen naisten 4x800 metrin viestijoukkue juoksi edelleen voimassa olevan SE-ajan 8.38.52.
Seura on tunnettu monista hienoista urheilutapatumista ja talkoohengestä, joilla on mahdollistettu toimitilojen rakentamiset, kilpailujen, harjoitusten ja tapahtumien organisoimiset sekä varainkeruu. Toimitustyön aikana minulla on ollut suuri ilo tutustua pitkäaikaisiin talkoolaisiin, joilla monilla seurauskollisuus on kestänyt vuosikymmeniä aina 1950 -luvulta näihin päiviin saakka. Respect.
Päätoimittajana olen kokenut kirjoitus- ja taustatyön erittäin haastavana mutta antoisana.
Työ on tarjonnut oivan mahdollisuuden tutustua laajemmin ja syvemmin Kokkolan ja Veikkojen urheiluhistoriaan.
Kiitokset johtokunnalle ja muille seuran historialehden kokoamista auttaneille. Toivotan seuralle ja sen jäsenille valoisaa ja rohkeaa tulevaisuutta seuraavaan sataan vuoteen! Petri Harsunen, päätoimittaja
Comentários